FAQ

Her finner du oversikt over ofte stilte spørsmål i forbindelse med studie og studielivet. Finner du ikke svar på spørsmålet ditt her kan du gjøre en av to ting; kontakt fagutvalget ditt (BFU eller FuMBV), eller kontakt studieadministrasjonene ved My eller Kyrre.

Hvor finner jeg oversikt over de forskjellige valgfagene på IBV?
På forsiden til uio.no står det et felt som heter «Finn emner», her kan du søke spesifikt etter et emne om du vet navnet eller emnekoden. Om du ikke husker dette, eller bare vil kikke rundt, kan du trykke på «alle emner» etterfulgt av «Biovitenskap» under «Matematikk og naturvitenskap». Her kan du snevre inn søket slik det måtte ønske deg. F.eks. ved å velge «Bachelor» og det aktuelle semesteret så vil du få oversikt over bachelorfagene som går da. Deretter kan du klikke deg inn for å lese mer. Legg merke til at det er forskjell på fag med BIO-kode og MBV-kode.
Vær også oppmerksom på at noen fag har obligatoriske forkunnskaper som kan bety at du ikke for faget godkjent om du ikke har disse.

Hvor finner jeg oversikt over valgfag på andre institutter?
På samme måten som over, bare at du velger et annet institutt eller fakultet etter «alle emner». Husk å merke deg hvor mange studiepoeng hvert emne er verdt, og om det passer med hva du trenger. Det går an å ta mer en 30 studiepoeng et semester, men åpenbart blir det vanskeligere. Det finnes ikke noen samlet oversikt over anbefalte fag ved andre institutter for biologis-studenter, rett og slett fordi det er så individuelt hva som måtte interessere deg, men vi samlet et lite utvalg fag vi vet er mer eller mindre relevant for biologiutdanningen din:

MNKOM3000 – Formidling og vitenskapsjournalistikk
Dette faget er på fakultetsnivå (MatNat) og dermed rettet mot alle studenter på dette fakultetet. I utgangspunktet er masterstudenter prioritert, men så langt har alle som ønsker kommet inn. Formidlinger er nøkkelordet. Høyere utdanning er en investering fra samfunnets side, her lærer vi å gi tilbake det vi har lært samt hvordan påvirke samfunnet i en positiv retning.

JUROFF1201 – Introduksjon i forvaltningsrett
Dette emnet finnes ved Juridisk fakultet. Her lærer man det grunnleggende om lovverket omhandlende forvaltning samt forvaltningsprosessen. Dette faget omfatter all forvaltning, men er likevel i alle høyeste grad relevant for de som ønsker å jobbe videre i dette feltet.

GEO3710 – Livets utvikling
Generelt er det flere fag på Geologisk institutt som er interessante.

AST1010 – Astronomi – en kosmisk reise

Vær også oppmerksom på at noen fag har obligatoriske forkunnskaper som kan bety at du ikke for faget godkjent om du ikke har disse.

Hva er kravene for å komme inn på master?
Bestått alle programfestede fag samt minimum C i utvalgte fag. Valgfag teller ikke, så hva du velger eller hvordan det går i de fagene (så lenge du står) betyr ingen ting. Fagene som det regnes snitt av er:

– MAT1001 eller MAT1100
– KJM1001 eller KJM1100
– BIO1000
– BIO1200
– BIO2100
– BIO2120
– MBV1010 eller MBV1020 (Merk: begge fagene er obligatoriske)
– BIO2150 eller STK1000 + 20 studiepoeng biologiemner (BIO- og MBV-emner) på minimum 2000-nivå.

Det går an å begynne på master selv om du mangler noen studiepoeng (til og med 20 poeng), men da må du prate med studieveileder for master i biologi, Lise Bøkenes.
Vi gjør oppmerksom på at det for tredjeårsstudenter holdes et informasjonsmøte om dette på våren, samt anbefaler vi at du sjekker uio sine nettsider (http://www.uio.no/studier/program/biologi-master/index.html) eller spør studieveileder for master for øvrige spørsmål rundt dette.

Jeg er misfornøyd med et fag, hva gjør jeg?
Her har du flere valg:
– Alle fag skal ha en emneevaluering på slutten av kurset hvor du kan gi tilbakemeldinger. Noen har det også midt i kurset.
– De fleste bachelorfag skal ha en emnekontakt oppnevnt av det respektive fagutvalget (BFU for BIO-kode, FuMBV for MBV-kode) som skal formidle klage o.l. fra elever til emneansvarlig. Disse blir gjerne presentert ila. de første timene og/eller på Fronter.
– Du kan kontakte foreleser eller emneansvarlig selv.
– Du kan kontakte det aktuelle fagutvalget. BFU er på rom 1237, FuMB er på rom 1231. Begge er rett ovenfor kurssalene, ned gangen til venstre når du kommer inn hovedinngangen. Du kan også benytte kontaktskjemaet på denne nettsiden.
– Du kan kontakte den aktuelle studieveilederen (Agnethe B. Salvesen for BIO og Kyrre Grøtan for MBV). De har begge kontor i første etasje rett ovenfor trappen ned til auditoriene.

Jeg er misfornøyd med noe annet, hva gjør jeg?
Kontakt enten fagutvalgene (se spørsmål over) eller studieadministrasjonen, avhengig av hvem det er relevant for eller hva du er komfortabel med. Det går helt fint å bruke kontaktskjemaet på denne nettsiden, eller du kan møte opp i person. Fagutvalget har representanter i mange utvalg og har mulighet til å påvirke. Husk at det er lettere å løse et problem om han har det klart for seg hva problemet er, hvordan det heller burde hvert, og eventuelle løsningsforslag. Så det er fint om du har dette klart for deg når du presenterer problemet.

Kan jeg ta masterfag som en del av bacheloren?
Ja, opptil 30 poeng, men dette må søkes om til studieveileder. Det anbefales å ta en samtale med studieveileder først for å høre hvordan dette muligens påvirker mastergraden du ønsker å ta. Det er også lurt å høre med andre som har tatt faget før for å kartlegge arbeidsmengden. Vær også oppmerksom på at noen fag har obligatoriske forkunnskaper som kan bety at du ikke for faget godkjent om du ikke har disse.

Hvor finner jeg oversikt over forskjellige masteroppgaver?
Det finner du her: http://www.mn.uio.no/ibv/studier/masteroppgaver/. Merk at det er en oversikt over både BIO og MBV masteroppgaver. Vær også oppmerksom på at mange veiledere ikke legger ut oppgaver, men at du må kontakte de selv for å høre om eventuelle oppgaver. Mange veiledere er åpne for at du kan tilpasse oppgaven din etter eget ønske, så det er derfor sterkt anbefalt å prate med eventuelle veiledere i person.
Hvert vårsemester blir alle tredjeårsstudenter innkalt på et informasjonsmøte av studieveileder for master, der blir også oppgaver presentert.

Jeg strøyk i et fag, hva gjør jeg nå?
No sweat, det gjør de fleste på et eller annet tidspunkt. De aller fleste fagene ved IBV tilbyr såkalt konte-eksamen. Dvs. et nytt forsøk i starten av neste semester. Er det et programfestet fag må du bare ta det på nytt senere (om du ikke konter). Om du gjør det ved å ta 40 poeng et semester, eller om du bruker ett semester ekstra, betyr ingen ting. Du kan til og med starte på mastergrad selv om du mangler noen studiepoeng (se spm. 3). Om det er et valgfag så kan du enten prøve på nytt, eller bare ta et annet fag. Så lenge du til slutt ender opp med å ha tatt alle programfestede fag og programfag nok til å fylle 180 studiepoeng så er alt greit. Merk at du trenger C i utvalgte fag for å komme inn på master (se spm. 3). Du har tre forsøk på hvert fag på universitetet. Du bruker et forsøk om du:
(1) trekker deg fra eksamen etter trekkfrist,
(2) stryker på eksamen,
(3) ikke møter på en eksamen du er meldt opp til,
(4) ikke får godkjent andre obligatoriske oppgaver innen trekkfrist.
Dermed teller altså konte-eksamen så vel som ordinær eksamen. Om du har brukt opp alle tre forsøkene på et programfestet fag så må du enten ta et tilsvarende fag på et annet universitet (f.eks. NMBU), eller så kan du søke om å få et forsøk til. Sistnevnte lar seg gjøre om det aktuelle faget er det siste obligatoriske emnet du mangler i graden før du kan begynne på master.
Kontakt studieveileder for mer informasjon.

Hva må jeg gjøre for å konte en eksamen?
Stryker du, trekker deg, eller er syk til eksamen vil du kunne være berettiget til konte-eksamen. Merk at du må ha minst 1 forsøk igjen for å kunne ta konte.
I januar er fristen for oppmelding til konte-eksamen ca. 1 uke før ny og oppsatt eksamen, gjerne mellom 5.-10. januar, mens på høsten er fristen innen første helgen i august, dvs. søndag.
Du melder deg selv opp til konte-eksamen i Studentweb, da med en egen emnekode for konten.
For mer info, se:
http://www.mn.uio.no/studier/admin/eksamen/utsatt-og-ny-eksamen/

Jeg tenker å begynne på doktorgrad, hva på jeg tenke på da?
For å kvalifisere for doktorgradstudier (PhD) ved UiO må du oppfylle følgende:
– Bachelor med minst C i snitt.
– Masteremner med minst B i snitt.
– Masteroppgave med karakteren B eller bedre.
For prosedyre rundt søknad, se:
http://www.mn.uio.no/forskning/doktorgrad-karriere/forskerutdanning/soknad/

Når har jeg tilgang til KB (Kristine Bonnevies hus)?
Åpningstider ukedager: 
Bachelor: Kl. 07.00- 18.00 (uten adgangskort), kl. 18.00- 23.00 (med adgangskort)
Master og ansatte (inkl. PhD): Døgnåpent (kort + kode)

Åpningstider lørdager: 
Bachelor: Kl. 08.00- 18.00 (med adgangskort)
Master og ansatte (inkl. PhD): Døgnåpent (kort + kode)

Åpningstider søndager:
Bachelor: Stengt
Master: Døgnåpent (kort + kode)

Kan jeg ta en eksamen på nytt for å forbedre karakteren min?
Ja, det kan du, men du har bare 3 ordinære forsøk per emne, dette inkluderer konteeksamener. Men, i emner som BIO1200 hvor det er flere eksamen er du nødt til å ta alle eksamenen på nytt!

Hvordan får jeg skap nede/skapet mitt er blitt klippet?
Disse administreres av Biologisk fagutvalg (rom 1237). Det koster 20kr per semester for et lite skap. Dette må da betales i starten av semesteret. Noen uker etter semesterstart klipper vi låsen på de skapene som ikke er betalt. Om det skjer med ditt skap kan du komme å hente tingene på kontoret til fagutvalget, mot et gebyr tilsvarende størrelsen på skapet. Det blir hengt opp lapper med en frist for å hente tingene. Kontakt oss gjerne på kontaktskjemaet om kontoret er stengt.

Hvor finner jeg oversikt over arrangementer tilknyttet instituttet?
På Blindern er det mye som skjer! Fakulteter, institutter, fagutvalg og andre studentforeninger har trutt og stadig arrangementer. De fleste studentforeninger, som Realistforeningen, har gjerne en facebook-side du kan like og hvor de legger ut informasjon. Institutt for Biovitenskap har også en facebook-side (https://www.facebook.com/groups/2246639325/) hvor de fleste arrangementer i regi av insitituttet og fagutvalgene legges ut. Dessuten er det viktig å se etter nye plakater! Det er et salig rot på korktavla nede ved auditoriene, men om du tar en rask titt hver gang du er der nede vil du legge merke til nye plakater. Eller så kan du sjekke den mer oversiktlige tavlen utenfor kontoret til fagutvalget (rett ovenfor kurssalene), eller skjermen utenfor kontoret til My. Arrangementer i regi av fakultetet og instituttet kommer ofte på studentmailen (se spm. under) eller SMS. De fleste arrangementer har et Facebook-event, så det enkleste grepet er nok å følge IBV sin Facebook-side og be om alle innlegg.

Hvordan kan jeg engasjere meg på instituttet? 
Fagutvalgene ved Institutt for Biovitenskap er aktive og engasjerte. I Biologisk fagutvalg har vi lenge vært mange og aktive, men vi trenger stadig nye medlemmer til å bli med å drifte det sosiale og faglige som skjer i Kristine Bonnevies hus.
Vi arrangerer: 
– Biografen
– Fruktbar fredag
– Frokost hos Kristine
– Karrieredagen (sammen med FuMBV)
– Biologisk aften & Naturlig karneval
I tillegg er vi representert i både instituttstyret og programrådet og taler studentenes sak på instituttet.

Jeg går glipp av så mange viktige beskjeder, hva gjør jeg galt?
Alle viktige beskjeder kommer enten på Fronter eller studentmailen din. Det er derfor viktig at du sjekker dette regelmessig. Om du har en annen mail du bruker og synes det er stress å sjekke to mailer, kan du konfigurere studentmailen din slik at den automatisk videresender alle mailen til primærmailen din. Hvordan du gjør dette finner du her: http://www.uio.no/tjenester/it/e-post-kalender/epost-kalender/

Hvordan setter jeg opp eksternt skrivebord/benytter programkiosk?
For å benytte programkiosk trenger du bare å logge inn her: http://www.uio.no/tjenester/it/maskin/programvare/programkiosk/
For å sette opp eksternt skrivebord kan du følge instruksene her: http://www.uio.no/tjenester/it/nett/utenfra/rdp/
Disse tjeneste kan brukes på alle maskiner så lenge de er koblet til nettet. Dvs. du kan logge på UiO-brukeren din hjemmefra!

Kan jeg bytte program fra biologi til molekylærbiologi (eller vis versa)?
Ja, det kan du! Jo tidligere jo bedre, for da slipper du å ta for mange nye fag. Med mindre du bytter etter første eller andre semester kan du fort ende opp med å bruke et semester eller to ekstra.
Kontakt studieveileder for mer informasjon.

Er Blindern bare asfalt, teglstein og betong? 
På ingen måte! Blindern strekker seg fra Kjemisk institutt, på nedre Blindern, hele veien opp til SV og HF på øvre med store grøntarealer, trær og parker. Innimellom forelesninger og eksamenslesing kan man sitte ute og lese, grille eller bare nyte været.
Faktisk finnes det flere lunder og områder hvor man kan nyte nistepakka i ro og mak. Vår egen Urtehage er èn av de, resten kan du se her:
http://www.uio.no/om/finn-fram/matpakkeplasser/

Jeg trenger karakterutskrift. Hva gjør jeg?
MN-studieinfo holder til i 1. etg i Vilhelm Bjerknes’ hus og hjelper deg med dette. Skranken er åpent hverdager mellom 12-15. De kan også hjelpe deg med godkjenning av eksterne emner, hjelp/bruk av Studentweb, opptak til studier m.m.
De kan også gi deg attesterte kopier. Karakterutskrift og attesterte kopier er gratis.

Jeg fikk ikke svar på det jeg lurte på i den rævva FAQen deres?
Kontakt oss gjerne via kontaktskjemaet, eller kom innom kontoret.

Advertisements

One thought on “FAQ

  1. Tilbaketråkk: Velkommen til nye studenter! |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s